Viikon vinkki: Plantaarifaskiitti – ehkäisy ja hoito

plantaarifaskiitti

Mikä plantaarifaskiitti?

Plantaarifaskiitti (tai oikeammin plantaarifaskiopatia, plantaarifaskian tendinopatia) oireilee kipuna kantapäässä tai mahdollisesti kantakalvon (plantar fascia) keskiosassa. Nimenä plantaarifaskiitti viittaa tulehdukseen alueella, mutta tutkimusten mukaan aiemmasta käsityksestä poiketen vaiva ei johdu tulehduksesta, vaan kantakalvoon liian rasituksen myötä tulevista hiuksenhienoista repeytymistä. Nämä mikrovauriot alentavat kantakalvon venyvyyttä ja voivat lisätä akillesjänteen kiinnityskohdan venyttymistä ja ärsytystä. Kävellessä tai juostessa venyttyessään jo hieman revennyt kalvo ärsyyntyy ja aiheuttaa kipua. Monesti oireet ovat pahimmillaan aamulla, sängystä noustessa ensimmäiset askeleet ovat todella kivuliaita.

Koska kyseessä on jännealueen vaiva, on mahdollista, että sen paraneminen kestää pitkään. Jänteiden solujen uusiutumisaika on melko pitkä, joten kehon korjaussarjojen saapuminen paikalle ottaa oman aikansa. Itselläni kyseinen vaiva kesti noin vuoden verran. Ajanjaksoon mahtui hyviä päiviä, jolloin tuntui, että tästähän selvitään. Joukossa oli myös huonompia päiviä välillä, jotka vetivät mielen matalaksi. Kivun anatomiaan kuuluu, että se etenee aalloissa. Tämän muistaminen helpotti näiden huonompien päivien käsittelyssä. Huolellisella kuntoutuksella ja maltilla kivut kuitenkin aikanaan hävisivät.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Plantaarifaskiopatia on viheliäinen vaiva (kokemus puhuu, ikävä kyllä), jota kannattaa välttää, jos mahdollista. Merkittävin tekijä ennaltaehkäisyssä on varmasti rasitustason kontrollointi, eli kannattaa välttää treenimäärien suuria nostoja kerralla. On myös syytä pitää huolta riittävästä levosta sekä energiansaannista.

Jos kuitenkin maito on jo läikkynyt, ja kantapäähän sattuu, ollaan tilanteessa, jossa pitää aloittaa hoitotoimenpiteet. Ensin kannattaa kipua aiheuttavaa rasitusta vähentää (eli esimerkiksi pitää juoksusta hieman taukoa ja vaikka pyöräillä tai tehdä jotain muuta, missä ei ole iskutusta jaloille). Suhteellisen pian kannattaa kuitenkin ruveta vahvistamaan kipualuetta. Hitaat varpaillenousut ja sieltä venytykseen laskut esimerkiksi rappusta tai muuta koroketta hyödyntäen ovat hyvin toimivia harjoitteita. 3×15 toistoa joka toinen päivä on hyvä alku. Viimeisten toistojen kuuluu tuntua raskaalta ja kipuakin saa tulla. Vuorokauden päästä harjoituksesta ei saisi kuitenkaan kipua olla enempää kuin ennen harjoitusta, tämä on hyvä nyrkkisääntö rasituksen kontrollointiin. Rasitusta ja kuormitusta voi sitten lisätä kontrolloidusti esim. laittamalla kirjoja reppuun ja reppu selkään harjoitusta tehdessä. Tämän kanssa ei kuitenkaan tarvitse kiirehtiä.

Lisää vinkkejä saat käymällä osoitteessa https://highzone.fi/ajanvaraus ja varaamalla ajan High Zonen ammattitaitoisille hierojille, joilla on kokemusta (myös omakohtaista) monista vaivoista!

Terveisin,

Lasse