Viikon vinkki: Alaselän vaivat kuriin

Alaselän vaivat kuriin

Jokaisella meistä on varmasti joskus ollut enemmän tai vähemmän “selkä jumissa”. Tällöin pääsääntöisesti kipu johtuu lihasten jännittymisestä. Monesti tämä vaiva liitetään pitkään istumiseen paikallaan, nukkumiseen huonossa asennossa tai raskaaseen fyysiseen rasitukseen. Myötävaikuttavia tekijöitä voivat olla myös esimerkiksi ylipaino ja tupakointi. Mikäli kipu säteilee alaraajoihin tai aiheuttaa niiden puutumista, on syytä hakeutua lääkäriin. Tällöin kyseessä voi nimittäin olla esimerkiksi välilevytyrä, joka tarkoittaa nikamien välisen välilevyn ytimen työntymistä selkäydinkanavaan tai hermojuuriaukkoon, jolloin se puristaa hermoja, mistä aiheutuu säteilykipua ja puutumista.

Jos kyseessä on kuitenkin niin sanottu epäspesifi selkäkipu, paranemisennuste on hyvä. Akuutissa vaiheessa voi ottaa särkylääkettä, mutta lähes aina vaiva poistuu ajan kanssa. Hieronnasta voi olla apua. Tärkeintä on kuitenkin jatkaa liikkumista ja normaaleja askareita.

Alaselkävaivojen ennaltaehkäisyksi on suositeltavaa liikuttaa selkärankaa jokaiseen liikesuuntaan mahdollisimman monipuolisesti päivittäin. Nikamien välisen aineenvaihdunnan ja verenkierron aktiivinen ylläpitäminen sekä lihasten vahvistaminen ovat parhaita keinoja pitää selkävaivat kurissa. Ota siis päivittäiseksi rutiiniksi selän kierrot sekä taivutukset joka suuntaan. Videolla on muutama liike, joita kannattaa hyödyntää päivittäisessä tekemisessä.

Pidetään huolta selästämme!

Terveisin,

Lasse