Viikon vinkki: Yläselkä ja niska-hartiaseutu kireänä?

Yläselkä ja niska-hartiaseutu

Yläselän ja niska-hartiaseudun kireydet ovat varmasti kaikille ainakin jossain määrin tuttuja. Näiden alueiden lihakset ylittävät monia niveliä ja kehon alueita, kuten kaularankaa, rintarankaa ja lapaluita. Tämän faktan ansiosta myös kyseisten alueiden lihasten liikkuvuutta voi harjoittaa näitä kaikkia kolmea liikuttamalla, joko eristetysti tai yhdessä.

Staattiset venytykset voivat toki auttaa hetkellisesti, mutta pitempiaikaiseen vaikutukseen on parempi tehdä säännöllisesti dynaamisia voimaa ja liikkuvuutta lisääviä harjoitteita. Liikkuvuusharjoitteet vaativat lihaksilta hallittua voimaa koko liikelaajuuden alueella, kun taas staattiset venytykset edellyttävät lihasten passiivista rentoutumista. Molemmista on toki hyötyä, riippuen siitä, mitä milläkin hetkellä tavoitellaan.

Liikkuvuusharjoitteet auttavat hyvin verenkierron vilkastuttamisessa ja nivelten liikelaajuuksien ääripäiden lihasvoiman ja -hallinnan parantamisessa. Ne myös lisäävät liikelaajuuksien hahmottamista ja sitä kautta kehonhallintaa. 

Pitkän työpäivän jälkeen lihakset voivat tuntua kireiltä, koska niillä on joko tehty samaa liikettä toistuvasti pitkän aikaa tai sitten ne ovat olleet staattisesti käyttämättä pitkän aikaa. Työn luonne määrittää syyt. Senpä takia olisi hyvä tehdä työpäivän aikana ja myös sen ulkopuolella säännöllisesti liikkuvuusharjoitteita, jotta toistuvaa liikettä tai staattisuutta saa rikottua sekä samalla vahvistettua lihaksia.

Oheisella videolla on muutamia harjoitteita, joita voit ottaa päivittäiseen tekemiseen. Määrien ei tarvitse olla suuria kerrallaan, minuutin verran tunnin välein on jo todella hyvä. Tärkeintä on, että harjoitteita tekee säännöllisesti.

Lassen lihashuoltovinkit jää hetkeksi joululomalle palatakseen loppiaisen jälkeen taas asiaan. Oikein hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille lihashuollosta kiinnostuneille!

 

Terveisin,

Lasse