Viikon vinkki: Olkaniveleen liikettä

Olkaniveleen liikettä

Viime aikoina vastaanotollani on ollut useampia asiakkaita, joilla on ollut kipua ja kireyttä olkanivelen ympäristössä. Se ei olekaan mikään ihme, sillä olkanivel on meidän liikkuvin nivel. Hartiarenkaan alue muutenkin on yksi ihmiskehon laajimmista toiminnallisista kokonaisuuksista.

Syitä kivulle voi toki olla monia, ja vakavammat sairaudet on luonnollisesti syytä sulkea pois, mutta useasti säännöllisillä päivittäisillä liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoitteilla kipu vähenee ja toimintakyky paranee. Monesti nimittäin aktiivisuuden puute ja staattisuus esimerkiksi työasennoissa vaikuttavat negatiivisesti hartiaseudun hyvinvointiin.

Koska olkanivel liikkuu käytännössä kaikkiin mahdollisiin liikesuuntiin, on tärkeää vahvistaa lihaksia, jotka vastaavat nivelen liikuttamisesta. Täten parannetaan myös alueen liikkuvuutta ja lisätään aineenvaihduntaa kyseisissä lihaksissa.

Jos haluat tutustua tarkemmin hartiarenkaan toimintaan, esimerkiksi alla olevan linkin takaa löytyy erinomainen Aaro Huttusen blogikirjoitus, jossa käsitellään asiaa varsin kattavasti: https://aarohuttunen.com/olkanivel-ihmiskehon-liikkuvin-nivel/

Viikon vinkkivideolla on neljä harjoitetta, jotka voi ottaa päivittäiseen käyttöön. Näin tekemällä vahvistat olkaniveltä liikuttavia lihaksia ja parannat hartiarenkaan liikkuvuutta. Toistomäärät voivat liikkua 3×10 toiston nurkilla. Pidetään huolta olkanivelen liikkuvuudesta!

Terveisin,

Lasse