Viikon vinkki: Juoksijan polvi

Viikon-vinkki-juoksijan-polvi

Juoksijan polvi

Juoksijan polvi on rasitusvamma, jota esiintyy erityisesti juoksijoilla. Polven ulkosyrjä kipeytyy ja kipu tuntuu erityisesti juostessa. Kipu voi esiintyä myös polven sisäsyrjällä tai missä vain polven alueella (jos polvessa asentovirhettä). Polven ulkosyrjää painellessa voi myös tuntua kipua levossa.

Nimestään huolimatta juoksijan polvi ei johdu polvesta, vaan ongelmakohdat ovat yleensä lihaskireydet/-heikkoudet polven yläpuolisissa alaraajan lihaksissa, erityisesti Tensor Fascia Lataessa (leveän peitinkalvon jännittäjälihas). Kyseisen lihaksen tehtäviin kuuluu olennaisesti nimensä mukaisesti jännittää IT-kalvoa, jotta tämä tuottaa tukea ja kimmoisuutta reiden ulkosyrjälle. Jos kuitenkin TFL on liian kireä (heikko), jännitystä tulee liikaa ja IT-kalvon polven puoleinen pää “hyppii” luisen rakenteen yli aiheuttaen alueelle ärsytystä, joka tuottaa kipua polven ulkosyrjälle. Myös epäsopivat kengät tai jalkaterän/nilkan virheasennot voivat altistaa juoksijan polven oireilulle.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Merkittävin tekijä ennaltaehkäisyssä on varmasti rasitustason kontrollointi, eli kannattaa välttää treenimäärien suuria nostoja kerralla. On myös syytä pitää huolta riittävästä levosta sekä energiansaannista. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää hyvän lihaskunnon ja -tasapainon ylläpitämiseen varsinkin polven yläpuolisten alaraajan lihasten suhteen (mm. pakaralihakset, etureiden lihakset).

Hoitona tulee ensin kipua aiheuttavaa rasitusta vähentää, tarvittaessa pelkkä lepo voi myös olla paikallaan. Tulehduskipulääkkeistä voi akuutissa vaiheessa olla apua. Hieronnalla voi myös olla positiivista vaikutusta paranemisen edistämisessä, samoin teippauksesta. Lihaskireyksien vähentäminen muun muassa venyttelemällä ja heikkojen lihasten vahvistaminen ovat keskeisessä roolissa juoksijan polvea hoidettaessa.

Poimi oheiselta videolta muutama hyvä liike juoksijan polven ennaltaehkäisyyn päivittäin tehtäväksi. Ensimmäisessä liikkeessä 3 kertaa kellotaulu ympäri ja kahdessa seuraavassa 3×10 toistoa kumpaakin liikettä on oikein hyvä.

 

Terveisin,

Lasse