Viikon vinkki: Lonkankoukistajat

Lonkankoukistajat

Lonkankoukistajat

Lonkankoukistajat (iliopsoas) muodostuvat isommasta ja pienemmästä psoas-lihaksesta sekä iliacus-lihaksesta. Ne kiinnittyvät rintarangan alimpaan ja kaikkiin lannerangan nikamiin sekä lantioon ja reisiluun yläosaan. Lonkankoukistajat ovat silta selkärangasta jalkoihin. Ne osallistuvat lonkan koukistuksen lisäksi myös selkärangan liikuttamiseen, vartalon eteentaivutukseen ja ryhdin suorassa pitämiseen. Jos lonkankoukistajat ovat kireät, ne voivat aiheuttaa kehoon monia virheasentoja. Väärä asento vaikuttaa koko kehoon ja saattaakin oireilla eri puolilla kehoa.

Lonkankoukistajien kireys ei käytännössä koskaan johdu venyttelyn puutteesta, vaan siitä, että niitä ei käytetä eli vahvisteta riittävästi. Venyttelyliikkeilläkin voidaan saada helpotusta, mutta tärkeintä olisi vahvistaa lonkankoukistajia erilaisilla liikkeillä päivän mittaan ja toki myös esimerkiksi kuntosalilla.

Oheisella videolla helppo ja nopea lonkankoukistajiin kohdistuva harjoite, esimerkiksi työpäivän aikana tunnin välein toteutettavaksi. Aikaa tähän ei kulu muutamaa minuuttia enempää. 15 toistoa per puoli on oikein sopiva määrä. Vastusta voi halutessaan lisätä esimerkiksi vastuskuminauhalla tai nilkkapainolla.

Terveisin,

Lasse