Viikon vinkki: Vahvista jalkateriäsi

Vahvista jalkateriäsi

Viikon lihashuoltovinkissä puhutaan tällä kertaa jalkaterän pienistä lihaksista. Nämä niin kutsutut intrinsic-lihakset sijoittuvat jalkapohjaan ja jalkapöydän luiden väliin. Vaikka ne ovat pieniä, niillä on suuri merkitys esimerkiksi kyvyssämme pysyä tasapainossa, varsinkin epätasaisella alustalla. Lisäksi niiden ansiosta jalkaterä toimii tehokkaasti vaimentaen iskutusta, jota kehomme rakenteet ottavat vastaan juostessamme ja hyppiessämme.

Huolehtimalla jalkaterän pienten lihasten vahvistamisesta on mahdollista välttää juoksuvammoja, kuten plantaarifaskiittia. Esimerkiksi paljain jaloin tai paljasjalkakengillä liikkuminen on mainiota jalkaterän lihasten luonnollista vahvistamista. Liian pienissä tai kapeissa kengissä liikkuminen vastaavasti rajoittaa ja häiritsee intrinsic-lihasten toimintaa.

Vinkkivideoissa on kolme erinomaista liikettä jalkaterän pienten lihasten vahvistamiseen (varvasjooga, varpaiden levittäminen, pyyhkeen kurominen). Aloita pienistä määristä, jos liikkeet ovat ennestään tuntemattomia. Tee kutakin liikettä päivittäin muutaman kerran, pikkuhiljaa toistojen kestoa lisäten. Pistä kokeiluun, jalkasi kiittävät!

Terveisin,

Lasse